Меню
Меню
Как да изберем дигитално пиано или клавир?

17.08.2022 11:31:04

Как да изберем дигитално пиано или клавир?

Научете какво трябва да търсите при избора измежду широката гама клавишни инструменти (от достъпни бюджетни пиана и MIDI контролери до сложни синтезатори и клавишни работни станции), така че най-добре да отговаря на вашия бюджет, стил и музикални умения.


 

Типове клавиатури

Разбирането на това за какво всеки тип кийборд или дигитално пиано е  предназначено и подходящо може да е объркващо. При наличието на голямо количество продукти във всяка клавишна категория е необходимо преди да започнете да сте напълно наясно, какво точно ви е необходимо.

 

Основни особености на клавиатурите

Има много характеристики и термини, които са общи за всички или повечето категории клавири. Това са основните понятия, с които всеки трябва да се запознае преди да навлезе в специфичните особености на всяка категория на клавишните инструменти.

 

Брой клавиши

Клавирите са налични с различен брой клавиши в интервала от 25 при малките MIDI контролери до 88, като при класическото акустично пиано. Това което трябва да вземете под внимание при избора е:

  • Колко клавиша ви трябват?
  • Имате ли ограничение за място?
  • Какъв тип музика ще свирите?


Типове

Ще срещнете различни термини, свързани с клавиатурата. Тежка, полу-тежка, синтезаторна и Hammer action. Всеки един от тях е свързан с различно усещане. Тежката и полу-тежката реагират подобно на класическото пиано. Hammer action добавя истински механични чукчета за засилване на това усещане. Синтезаторната наподобява орган, няма никаква съпротива и клавишите могат да се натискат много бързо.
Ако сте свикнали с усещането за пиано вие ще искате тежка, полутежка или дори Hammer action клавиатура. Ако сте от типа изпълнители, които свирят бързи соло пасажи, синтезаторната клавиатура ще ви прилегне по-добре.

 

Динамика на клавиатурата

Това е възможността на клавиатурата да усети скоростта и силата на натиска, за да генерира съответстващ звук или да изпрати информация към MIDI модула.

 

Полифония

Броят на тоновете, които инструментът може да генерира едновременно в един и същ момент. Клавири с обширни полифонични възможности и достатъчно гласове инструменти могат да имитират цял оркестър.

 

Мултитимбралност

Възможността на инструмента да просвирва различни инструменти едновременно (напр. флейта, барабани, цигулки, пиано и т.н.). Тази функция на синтезаторите е различна от Полифонията и не трябва да се бърка с нея.

 

MIDI съвместимост
MIDI (Musical Instrument Digital Interface) е протокол за комуникация, създаден през 1980 г. за електронните инструменти и компютри. MIDI файловетене не съдържат звуците като такива, а служат като проект, който показва на хардуера или софтуера коя нота и по какъв начин да изсвири. Например, един пасаж MIDI може да бъде изпратен на синтезатора, който от своя страна може да го изсвири със всеки от инструментите и звуците, които има вградени. MIDI съвместимостта позволява на инструмента, да изпраща и получава MIDI инструкции.

 

Свързаност с компютър

В днешно време клавирите могат да се свързват с компютрите по много различни начини. USB, FireWire, MIDI, S/PDIF, mLAN и други типове вградени или външни интерфейси. Повечето дигитални клавитури имат USB и/или MIDI портове.

 

Секвенсер

Хардуерно устройство или софтуер, който записва действията в MIDI формат и позволява възпроизвеждането им в потребителския интерфейс.

 

Арпежатор

Арпежът е акорд, който е изсвирен нота по нота (мелодично), вместо хармонично (всички тонове едновременно). Благодарение на фунцията арпежатор, инструментът позволява изсвирването на арпеж при натискането само на 1 клавиш.

 

Семплер 

Устройство, което записва дигитално аудио и позволява то да бъде променяно и възпроизвеждано отново по различни начини. Ако искате да вкарате  аудио звуци в своята музика, вие със сигурност имате нужда от клавир със семплер.

 

Входове и изходи

Наличието на различни входове и изходи на вашия клавир е едно от нещата, които ще трябва да обмислите преди покупка. Ако смятате да използвате клавиатурата като дигитална аудио работна станция, наличието на входове и изходи ще ви спести закупуването на допълнителни интерфейсни модули в бъдеще. Аудио изходите позволяващи свързване с външни усилватели, миксери и високоговорители са задължителни, ако планирате да свирите с вашия инструмент на живо.

 

Контролери

Нивото на контрол, което предлага един клавир, зависи най-вече от това, което ще правите с него. За синтезаторите ще се нуждаете най-малко от пич бендер и колело за модулация.
Ако ще работите с MIDI, вие навярно ще искате да имате бутони и плъзгачи, особено ако ще използвате инструмента за MIDI контролер. Много клавиатури предлагат визуален диплей, някой с тъчскрийн, за по-лесен контрол и употреба.

 

Съхранение на данните

Повечето клавири позволяват съхранението на информацията да се извършва на въшни устройства като USB и SD карти. С помощта на USB интерфейса, вие лесно можете да прехвърляте данни между вашия компютър и други USB устройства.


 

Преносими клавири

 

Портативните клавири са ориентирани най-вече към начинаещите изпълнители.  Техните фукции са по-базови отколкото при аранжорите, но имат включени много повече обучаващи програми, които ще помогнат на начинаещите да намерят своя път при клавирите и  звукозаписа.
Повечето преносими клавири разполагат с USB порт позволяващ прехвърлянето на музика към и от вашия компютър или интернет, както и запис на проекти и дори и свалянето на песни за караоке. Ако сте начинаещ изпълнител или може би свирите на друг инструмент и желаете да разполагате с клавир на който да се учите или експериментирате, портативните клавири са точно за вас.

 

Когато започваме да свирим на пиано

 

Както отбелязахме по-горе, много от портативните клавири съдържат инструменти, които помагат да се започне обучение по пиано. Наличието на професионален учител или приятел пианист е най-добрия начин за учене, съществуват и множество други ресурси помагащи на начинаещите да развият техните умения за цял живот с удоволствие и забавление. Това включва огромно количество от методи за обучение, книги, CD-та и DVD-та, всички те посветени на една цел - подобряване на уменията за свирене на пиано. Може да намерите подходящи за възрастта си ръководства и методи на обучение, които специално са разработени за деца или възрастни.

 

Дигитални пиана

 

Дигиталните пиана могат да бъдат разделени в две категории. Основната разлика в тези две категории е външния дизайн, тъй като повечето домашни и сценични пиана споделят една и съща електроника. Стационарните пиана включват не само звука на пианото, но и елементите на външния вид. Тези пиана са идеалния избор за домашна употреба.
Важни елементи при избора на дигитално пиано е репетицията на клавишите, качеството на звука, усилвателя и високоговорителите, както и дизайна, който най-точно отговаря на вашите нужди. Много дигитални пиана включват широк набор от функции за учене, което ги превръща в идеалния избор за начинаещи пианисти.

Както споменахме по-рано тежките клавитури ще създадат по-реалистично усещане за свирене на пиано. Добавянето на hammer action засилва усещането за традиционно пиано, като прави преминаването от класическо към дигитално пиано още по-лесно. Повечето дигитални пиана имат 88 клавиша, също като техните акустични братя. Въпреки това някой са оборудвани с клавиатури с 61 кавиша.
Звукът, който създава дигиталното пиано зависи от семплите, които са вградени в него. Повечето от дигиталните пиана взаимстват техните семлирани звуци от висококачествените акустични пиана, така че всички те ще генерират висококачествен звук. Повечето производители предлагат музикални клипове на техните пиана. Усилвателите са също нещо много важно при избора на дигитално пиано за домашна употреба. Ако пространството е ограничено изберете дигитално пиано с вграден усилвател и високоговорители. 
Ако търсите сценично пиано, което да използвате при концерти, вие бихте предпочели да имате изходи за да го свържете с външен усилвател или озвучителна система.

 

Синтезатори

 

Синтезаторите са клавири, които в голямата си част просто генерират звуци. Повечето синтезатори в днешно време използват семплирано синтезиране. Те използват предварително записани звуци за разлика от аналоговите синтезатори, които манипулират електрическия сигнал за да генерират различен звук. Аналогови синтезатори все още съществуват, но те са много малко и са рядкост. Технологията при аналоговите синтезатори се е подобрила значително през годините и те имат специфичен звук, който много музиканти харесват и търсят. Всъщност много от дигиталните синтезатори успешно емулират тези звуци с голяма прецизност. Базираните на семпли синтезатори предлагат много по-голям набор от звуци, включвайки пиано, орган, духови инструменти, струнни инструменти и дори дигитално регенерирани звуци на класическите аналогови синтезатори


 

Първото нещо, което трябва да направите, преди да си закупите синтезатор е да определитесвоите нужди.

  • Колко клавиша ще са ви достатъчни?
  • Кои звуци са най-важни за вашия стил музика?

Клавиристът в една метъл банда ще има различни отговори на тези въпроси от някой, който свири народна музика. Аудио клипове за голяма част от синтезаторите са налични онлайн и с тяхна помощ можете да придобиете предварителна престава от набора звуци и тяхното звучене. Също така е важно предварително да си определите ценовия клас, в който ще е разположен вашия синтезатор. Благодарение на техническия напредък, вече и не чак толкова скъпите синтезатори предлагат качествен набор от звуци и клавиатура. Така че има много синтезатори измежду които да избирате, ако не разполагате с голям бюджет.

В синтезаторите има вградени набор от звуци записани на ROM паметта. Ако сте от типа музиканти, които искате, просто да включите клавира и да започнете да свирите, тогава вие се нуждаете от синтезатор с богат набор от пресети. Ако пък предпочитате да създавате свои собствени уникални звуци, уверете се че сте избрали синтезатор с множество интерфейси (слот за памет, където да можете да записвате своите музикални творения). Възможността да се разшири ROM паметта е ценно, тъй като тя ще ви позволи да актуализирате синтезатора с нови или различни звукови комплекти.

 

Други неща за които да внимавате при покупката на синтезатор.

 

Проверете размера на потребителската паметта. Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Това ще ви позволи да записвате и разширявате набора от звуци. Както отбелязахме по-горе неща като тежестта на клавиатура и голямата полифонията могат да направят синтезатора по-лесен за свирене, мощен и универсален.

Нискочестотния осцилатор (LFO), ще ви позволи да променяте различни параметри на тона. Например, прилагайки LFO към честотата на тонасъздава различни ефекти. Секцията със синтезаторни филтри може да бъде използвана за премахване на  определени честоти от звука и промяна на неговия тембър. Много синтезатори разполагат с вградени ефекти като ривърб, дилей, хоруси други. Ако обичате да разрушавате стереотипите при композирането на музика, това са възможности, които трябва да потърсите при покупка.

 

Уъркстейшън

 

За уъркстейшъните можем да мислим като за малко композиторно, звукозаписно и продъкшън студио. Повечето уъркстешъни разполагат с набор от функции за запис, като например възможност за запис на аудио на вътрешен хард диск, много пистов запис, вградена записвачка за дискове и други. Уъркстейшаните са върхът в света на професионалните клавири и ще осигурят на опитните автори на песни или продуценти необходимите инструменти за композиране, запис, редактиране и финализиране на песни.
При избора на уъркстейшън е необходимо да се убедите, че той поддържа достатъчно голяма полифония за да възпроизведе пасажите, които свирите и записвате. Когато правите многопистов запис, тоновете на всеки трак се извличат от уъркстейшъна полифонично. Колкото повече ноти може устройството да поддържа, толкова повече вие ще можете да използвате възможностите на неговия запис.


 
Звуковия набор на повечето уъркстейшъни съперничи на този на най-добрите синтезатори. Производителите разбират, че тези устройства ще се използват за композиране и запис, така че те се грижат да ги заредят с масивни звукови библиотеки. Обикновено вие ще намерите огромни ресурси от инструменти, като пиана, китари, духови инструменти, струнни инструменти, барабани и други. Това разбирасе предполага от самосебе си, че уъркстейшъна се явява studio-in-a-box.
Свързаността с компютър се явява една от много важните функции, които трябва да притежава уъркстейшъна, тъй като ви позволява лесно да синхронизирате инструмента с компютърно базираните софтуери за запис. Повечето уъркстейшъни пристигат с вграден MIDI и/или USB порт. Някой включват също и mLAN интерфейс, който трансферира MIDI и аудио информацията до и от други устройства във вашата звукозаписна мрежа с помощта на FireWire кабел. Уъркстейшъните обикновенно имат аудио входове, позволяващи да записвате директно от различни инструменти.

Падовете са ценна функция, ако искате бърз достъп до звуци и семпли. Хип-хоп и модерните R&B продуценти ги използват, за да правят бързо и лесно своите бийтове.

Някой уъркстейшъни включват и семплер. Наличието на семплер означава, че вие можете директно да вкарвате всякакви дигитализирани звуци, които си представите и да ги използвате във вашата музика - фукция която си заслужава, ако обичате да експериментирате със звуци извън царството на стандартните инструменти.
Уъркстейшъните са мощен инструмент в ръцете на музиканти с опит в звукозаписа. В случай, че купувате уъркстейшън като свой първи инструмент, той може да се окаже малко над възможностите ви. 

 

Аранжори

 

Ако уъркстейшините могат да бъдат разглеждани като студио, арнжорите могат да бъдат смятани за партньори на авторите на песни. Аранжорите са портативни клавири с професионални звукови процесори и набор от инструменти за композиране улесняващи процеса на композиране на песни. Понякога съпоставяйки ги с инструмент оркестър, аранжорите предоставят  звуците и фунциите необходими за реализирането на една идея и превръщането и в завършена песен. Аранжорите също така са мощни инструменти за изпълнения на живо, и често са предпочитания инструмент за соло изпълнители.

Въпреки, че повечето аранжори разполагат с богат набор от звуци, той не може да се сравнява с този при уъркстейшъните. Аранжорите предлагат добър подбор на основни звуци като барабани, пиано, орган, тромпет и други от които ще имате нужда за изпълнения на живо.
Аранжорите разполагат с известно количество стилове (бек акомпанименти), които ще ви помогнат да приспособите инструмента към конкретните ви нужди и стил музика. Това означава, че вие може да включите вашите акорди, след което да изберете стила  и вие вече разполагате с усещане за джаз, рок, латино звучене с цял оркестър зад гърба си. Това е страхотна възможност, както за композитори, така и за изпълнители на живо.
Аранжорите също така могат да са мощен инструмент за учене, като ви запознават с звученето и модела на различни стилове музика. Тъй като те са много по автоматизирани в сравнение с уъркстейшъните, аранжорите ще ви помогнат да работите над определен стил, за да разберете напълно всички негови елементи.

Ако уъркстейшъните и аранжорите са леки автомобили, то първите ще имат ръчна скоростна кутия, а вторите автоматична. 

 

Орган

 

Всеки, който е влачил по концерти класически орган Hammond B3 и неговите тежки Leslie говорители знае каква херния може да му докара това. Добрата новина за органистите е, че модерните електричеки органи могат да възпроизвеждат ретро звука на старите Hammonds и Wurlitzers без да ви докарат дископатия. Най-добрите съвременни органи  повтарят фините нюанси на старата школа органи чак до звука на щракането на клавишите! Повечето органи в наши дни използват дигитално моделиране, но включват и контролери (drawbars) както при класическите органи за промяна на звука. Дигиталните органи също притежават допълнителни функции като ефекти, пич бендер и колело за модулация, както и MIDI съвместимост.

 

MIDI клавиатури

 

Преди да купите MIDI клавиатура е много важно да определите, какво точно бихте искали да правите с нея и колко контроли са ви необходими. Тъй като MIDI контролерите имат различна формати, най-често срещаните са с клавиши. Миди клавиатурите  могат да имат различна бройка клавиши и различни характеристики като динамика (клавишите реагират на бързината и силата с която се натискат), тежест (от синтезаторна до пианистична клавиатура) и aftertouch (функция, която позволява допълни ефекти като вибрато или легато) 

 

Миди контролери

 

Не всички MIDI контролери имат клавиши. Те се правят в различни формати включващи падове,  контролни повърхности (например за контролиране на софтуерни миксери) духови контролери и комбинирани контролери с копчета, бутони и плъзгачи. Първия въпрос, който трябва да си зададете е:

  • Какво ще контролирам?

Отговора на този въпрос до голяма степен ще определи типа на контролера, от който се нуждаете, и какви допълнителни функционалности и контролери трябва да ви предложи. Например, ако планирате да извършвате повече synth работа  (със софтуерен синтезатор като Reason например) вие бихте искали миди контролер с клавиши. Със силата, която софтуерните синтезатори, секвенсери, и програми за запис предлагат в наши дни, много музиканти се насочват към по-стабилна компютърна конфигурация  с цялостен MIDI контролер.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Техника

Как да изберем дигитално пиано или клавир?

Всички концерти за 2022

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n 2022-08-24T13:57:49+03:00 Как да изберем дигитално пиано или клавир?

<p><strong><span>Научете какво трябва да търсите при избора измежду широката гама клавишни инструменти (от достъпни бюджетни пиана и MIDI контролери до сложни синтезатори и клавишни работни станции), така че най-добре да отговаря на вашия бюджет, стил и музикални умения.</span></strong></p> <hr /> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Типове клавиатури</span></strong></p> <p>Разбирането на това за какво всеки тип<span>&nbsp;</span><strong>кийборд</strong><span>&nbsp;</span>или<span>&nbsp;</span><strong>дигитално пиано</strong><span>&nbsp;</span>е &nbsp;предназначено и подходящо може да е объркващо. При наличието на голямо количество продукти във всяка клавишна категория е необходимо преди да започнете да сте напълно наясно, какво точно ви е необходимо.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Основни особености на клавиатурите</span></strong></p> <p>Има много характеристики и термини, които са общи за всички или повечето категории клавири. Това са основните понятия, с които всеки трябва да се запознае преди да навлезе в специфичните особености на всяка категория на клавишните инструменти.</p> <p>&nbsp;</p> <h3><span>Брой клавиши</span></h3> <p>Клавирите са налични с различен брой клавиши в интервала от 25 при малките<span>&nbsp;</span><a href="https://gemamusic.net/category/187/midi-klaviaturi-i-kontroleri.html">MIDI контролери</a><span>&nbsp;</span>до 88, като при класическото акустично пиано. Това което трябва да вземете под внимание при избора е:</p> <ul> <li><strong>Колко клавиша ви трябват?</strong></li> <li><strong>Имате ли ограничение за място?</strong></li> <li><strong>Какъв тип музика ще&nbsp;свирите?</strong></li> </ul> <p><br /><span><strong>Типове</strong></span></p> <p>Ще срещнете различни термини, свързани с клавиатурата.<span>&nbsp;</span><strong>Тежка</strong>,<span>&nbsp;</span><strong>полу-тежка</strong>,<span>&nbsp;</span><strong>синтезаторна</strong><span>&nbsp;</span>и<span>&nbsp;</span><strong>Hammer action</strong>. Всеки един от тях е свързан с различно усещане. Тежката и полу-тежката реагират подобно на класическото пиано. Hammer action добавя истински механични чукчета за засилване на това усещане. Синтезаторната наподобява орган, няма никаква съпротива и клавишите могат да се натискат много бързо.<br />Ако сте свикнали с усещането за пиано вие ще искате тежка, полутежка или дори Hammer action<span>&nbsp;</span><span>клавиатура.&nbsp;</span>Ако сте от типа изпълнители, които свирят бързи соло пасажи, синтезаторната клавиатура ще ви прилегне по-добре.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Динамика на клавиатурата</span></strong></p> <p>Това е възможността на клавиатурата да усети скоростта и силата на натиска, за да генерира съответстващ звук или да изпрати информация към MIDI модула.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Полифония</span></strong></p> <p>Броят на тоновете, които инструментът може да генерира едновременно в един и същ момент. Клавири с обширни полифонични възможности и достатъчно гласове инструменти могат да имитират цял оркестър.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Мултитимбралност</span></strong></p> <p>Възможността на инструмента да просвирва различни инструменти едновременно (напр. флейта, барабани, цигулки, пиано и т.н.). Тази функция на синтезаторите е различна от Полифонията и не трябва да се бърка с нея.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>MIDI съвместимост</span></strong><br />MIDI (<strong>M</strong>usical<span>&nbsp;</span><strong>I</strong>nstrument<span>&nbsp;</span><strong>D</strong>igital<span>&nbsp;</span><strong>I</strong>nterface) е протокол за комуникация, създаден през 1980 г. за електронните инструменти и компютри. MIDI файловетене не съдържат звуците като такива, а служат като проект, който показва на хардуера или софтуера коя нота и по какъв начин да изсвири. Например, един пасаж MIDI може да бъде изпратен на синтезатора, който от своя страна може да го изсвири със всеки от инструментите и звуците, които има вградени.<span>&nbsp;</span><strong>MIDI съвместимостта</strong><span>&nbsp;</span>позволява на инструмента, да изпраща и получава MIDI инструкции.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Свързаност с компютър</span></strong></p> <p>В днешно време клавирите могат да се свързват с компютрите по много различни начини. USB, FireWire, MIDI, S/PDIF, mLAN&nbsp;и други типове вградени или външни интерфейси. Повечето дигитални клавитури имат USB и/или MIDI портове.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Секвенсер</span></strong></p> <p>Хардуерно устройство или софтуер, който записва действията в MIDI формат и позволява възпроизвеждането им в потребителския интерфейс.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Арпежатор</span></strong></p> <p>Арпежът е акорд, който е изсвирен нота по нота (мелодично), вместо хармонично (всички тонове едновременно). Благодарение на фунцията арпежатор, инструментът позволява изсвирването на арпеж при натискането само на 1 клавиш.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Семплер&nbsp;</span></strong></p> <p>Устройство, което записва дигитално аудио и позволява то да бъде променяно и възпроизвеждано отново по различни начини. Ако искате да вкарате &nbsp;аудио звуци в своята музика, вие със сигурност имате нужда от<span>&nbsp;</span><strong>клавир със семплер</strong>.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Входове и изходи</span></strong></p> <p>Наличието на различни входове и изходи на вашия клавир е едно от нещата, които ще трябва да обмислите преди покупка. Ако смятате да използвате клавиатурата като дигитална аудио работна станция, наличието на входове и изходи ще ви спести закупуването на допълнителни интерфейсни модули в бъдеще. Аудио изходите позволяващи свързване с външни усилватели, миксери и високоговорители са задължителни, ако планирате да свирите<span>&nbsp;</span><span>с вашия инструмент&nbsp;</span>на живо.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Контролери</span></strong></p> <p>Нивото на контрол, което предлага един клавир, зависи най-вече от това, което ще правите с него. За синтезаторите ще се нуждаете най-малко от<span>&nbsp;</span><strong>пич бендер</strong><span>&nbsp;</span>и<span>&nbsp;</span><strong>колело за модулация</strong>.<br />Ако ще работите с MIDI, вие навярно ще искате да имате бутони и плъзгачи, особено ако ще използвате инструмента за MIDI контролер. Много клавиатури предлагат визуален диплей, някой с тъчскрийн, за по-лесен контрол и употреба.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong><span>Съхранение на данните</span></strong></p> <p>Повечето клавири позволяват съхранението на информацията да се извършва на въшни устройства като USB и SD карти.&nbsp;С помощта на USB интерфейса, вие лесно можете да прехвърляте данни между вашия компютър и други USB устройства.</p> <hr /> <h1>&nbsp;</h1> <h1>Преносими клавири</h1> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://gemamusic.net/category/286/prenosimi-klaviri.html"><strong>Портативните клавири</strong></a>&nbsp;са ориентирани най-вече към начинаещите изпълнители. &nbsp;Техните фукции са по-базови отколкото при аранжорите, но имат включени много повече обучаващи програми, които ще помогнат на начинаещите да намерят своя път при клавирите и &nbsp;звукозаписа.<br />Повечето&nbsp;<a href="https://gemamusic.net/category/286/prenosimi-klaviri.html"><strong>преносими клавири</strong></a>&nbsp;разполагат с USB порт позволяващ прехвърлянето на музика към и от вашия компютър или интернет, както и запис на проекти и дори и свалянето на песни за караоке. Ако сте начинаещ изпълнител или може би свирите на друг инструмент и желаете да разполагате с клавир на който да се учите или експериментирате, портативните клавири са точно за вас.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/yamaha-psr-e443-61-key-portable-keyboard-800x350.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <h1>Когато започваме да свирим на пиано</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Както отбелязахме по-горе, много от портативните клавири съдържат инструменти, които помагат да се започне&nbsp;<strong>обучение по пиано</strong>. Наличието на професионален учител или приятел пианист е най-добрия начин за учене, съществуват и множество други ресурси помагащи на начинаещите да развият техните умения за цял живот с удоволствие и забавление. Това включва огромно количество от методи за обучение, книги, CD-та и DVD-та, всички те посветени на една цел - подобряване на уменията за свирене на пиано. Може да намерите подходящи за възрастта си ръководства и методи на обучение, които специално са разработени за деца или възрастни.</p> <p>&nbsp;</p> <h1>Дигитални пиана</h1> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Дигиталните пиана</strong>&nbsp;могат да бъдат разделени в две категории. Основната разлика в тези две категории е външния дизайн, тъй като повечето&nbsp;<strong>домашни и сценични пиана</strong>&nbsp;споделят една и съща електроника.&nbsp;<strong>Стационарните пиана</strong>&nbsp;включват не само звука на пианото, но и елементите на външния вид. Тези пиана са идеалния избор за домашна употреба.<br />Важни елементи при избора на&nbsp;<strong>дигитално пиано</strong>&nbsp;е репетицията на клавишите, качеството на звука, усилвателя и високоговорителите, както и дизайна, който най-точно отговаря на вашите нужди. Много дигитални пиана включват широк набор от функции за учене, което ги превръща в идеалния избор за начинаещи пианисти.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/Casio-Privia-PX-350-1200x400.jpg" /><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/image_f6ee1bd88b99c8fb7d84ac559bc5afb4%5B1%5D.jpg" /></p> <p>Както споменахме по-рано&nbsp;<strong>тежките клавитури</strong>&nbsp;ще създадат по-реалистично усещане за свирене на пиано. Добавянето на&nbsp;<strong>hammer action</strong>&nbsp;засилва усещането за традиционно пиано, като прави преминаването от класическо към дигитално пиано още по-лесно. Повечето&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/186/digitalni-piana.html?keyboard=40"><strong>дигитални пиана имат 88 клавиша</strong></a>, също като техните акустични братя. Въпреки това някой са оборудвани с клавиатури с 61 кавиша.<br />Звукът, който създава дигиталното пиано зависи от&nbsp;<strong>семплите</strong>, които са вградени в него. Повечето от дигиталните пиана взаимстват техните семлирани звуци от&nbsp;<strong>висококачествените акустични пиана</strong>, така че всички те ще генерират висококачествен звук. Повечето производители предлагат музикални клипове на техните пиана.&nbsp;<strong>Усилвателите</strong>&nbsp;са също нещо много важно при избора на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/186/digitalni-piana.html"><strong>дигитално пиано за домашна употреба</strong></a>. Ако пространството е ограничено изберете дигитално пиано с вграден усилвател и високоговорители.&nbsp;<br />Ако търсите сценично пиано, което да използвате при концерти, вие бихте предпочели да имате изходи за да го свържете с външен усилвател или озвучителна система.</p> <p>&nbsp;</p> <h1>Синтезатори</h1> <p>&nbsp;</p> <p><a href="https://gemamusic.net/category/285/sintezatori-solistichni-klaviri.html"><strong>Синтезаторите</strong></a><a href="https://gemamusic.net/category/285/sintezatori-solistichni-klaviri.html"><span>&nbsp;</span></a>са<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/130/piana-i-sintezatori.html">клавири</a>, които в голямата си част просто генерират звуци. Повечето синтезатори в днешно време използват семплирано синтезиране.&nbsp;Те използват предварително записани звуци за разлика от аналоговите синтезатори, които манипулират електрическия сигнал за да генерират различен звук.<span>&nbsp;</span><strong>Аналогови синтезатори</strong><span>&nbsp;</span>все още съществуват, но те са много малко и са рядкост. Технологията при аналоговите синтезатори се е подобрила значително през годините и те имат специфичен звук, който много музиканти харесват и търсят. Всъщност много от<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>дигиталните синтезатори</strong></a><span>&nbsp;</span>успешно емулират тези звуци с голяма прецизност. Базираните на<span>&nbsp;</span><strong>семпли</strong><span>&nbsp;</span>синтезатори предлагат много по-голям набор от звуци, включвайки пиано, орган, духови инструменти, струнни инструменти и дори дигитално регенерирани звуци на<span>&nbsp;</span><strong>класическите аналогови синтезатори</strong>.&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/novation-mininova.jpg" /><br />&nbsp;</p> <p>Първото нещо, което трябва да направите, преди да си закупите<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html">синтезатор</a><span>&nbsp;</span>е да определитесвоите нужди.</p> <ul> <li><strong>Колко клавиша ще са ви достатъчни?</strong></li> <li><strong>Кои звуци са най-важни за вашия стил музика?</strong></li> </ul> <p>Клавиристът в една<span>&nbsp;</span><strong>метъл банда</strong><span>&nbsp;</span>ще има различни отговори на тези въпроси от някой, който свири<span>&nbsp;</span><strong>народна музика</strong>. Аудио клипове за голяма част от синтезаторите са налични онлайн и с тяхна помощ можете да придобиете предварителна престава от набора звуци и тяхното звучене. Също така е важно предварително да си определите<span>&nbsp;</span><strong>ценовия клас</strong>, в който ще е разположен вашия<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html">синтезатор</a>. Благодарение на техническия напредък, вече и не чак толкова скъпите синтезатори предлагат качествен набор от звуци и клавиатура. Така че има много<span>&nbsp;</span><strong><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html">синтезатори</a></strong><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong><span>&nbsp;</span>измежду които да избирате</strong></a>, ако не разполагате с голям бюджет.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/moog-sub-37-tribute-edition-synthesizer-800x257.jpg" /></p> <p>В синтезаторите има вградени набор от звуци записани на ROM паметта. Ако сте от типа музиканти, които искате, просто да включите клавира и да започнете да свирите, тогава вие се нуждаете от<span>&nbsp;</span><strong>синтезатор с богат набор от пресети</strong>. Ако пък предпочитате да създавате свои собствени уникални звуци, уверете се че сте избрали<span>&nbsp;</span><strong>синтезатор с множество интерфейси</strong><span>&nbsp;</span>(слот за памет, където да можете да записвате своите музикални творения). Възможността да се разшири ROM паметта е ценно, тъй като тя ще ви позволи да актуализирате синтезатора с нови или различни звукови комплекти.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/sub-phatty-analog-synth.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <h2>Други неща за които да внимавате при покупката на синтезатор.</h2> <p>&nbsp;</p> <p>Проверете<span>&nbsp;</span><strong>размера на потребителската паметта</strong>. Колкото е по-голяма, толкова по-добре. Това ще ви позволи да записвате и разширявате набора от звуци. Както отбелязахме по-горе неща като тежестта на клавиатура и голямата полифонията могат да направят синтезатора по-лесен за свирене, мощен и универсален.</p> <p><strong>Нискочестотния осцилатор</strong><span>&nbsp;</span>(<strong>LFO</strong>), ще ви позволи да променяте различни параметри на тона. Например, прилагайки LFO към честотата на тонасъздава различни ефекти. Секцията със<span>&nbsp;</span><strong>синтезаторни филтри</strong><span>&nbsp;</span>може да бъде използвана за премахване на &nbsp;определени честоти от звука и промяна на неговия тембър. Много синтезатори разполагат с<span>&nbsp;</span><strong>вградени ефекти като ривърб, дилей, хоруси други</strong>. Ако обичате да разрушавате стереотипите при композирането на музика, това са възможности, които трябва да потърсите при покупка.</p> <p>&nbsp;</p> <h1>Уъркстейшън</h1> <p>&nbsp;</p> <p>За<span>&nbsp;</span><a href="https://gemamusic.net/category/285/sintezatori-solistichni-klaviri.html"><strong>уъркстейшъните</strong></a><a href="https://gemamusic.net/category/285/sintezatori-solistichni-klaviri.html"><span>&nbsp;</span></a>можем да мислим като за малко композиторно, звукозаписно и продъкшън студио. Повечето уъркстешъни разполагат с набор от<span>&nbsp;</span><strong>функции за запис</strong>, като например възможност за запис на аудио на вътрешен хард диск, много пистов запис, вградена записвачка за дискове и други. Уъркстейшаните са върхът в света на<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>професионалните клавири</strong></a><span>&nbsp;</span>и ще осигурят на опитните автори на песни или продуценти необходимите инструменти за композиране, запис, редактиране и финализиране на песни.<br />При<span>&nbsp;</span><strong>избора на уъркстейшън</strong><span>&nbsp;</span>е необходимо да се убедите, че той поддържа достатъчно голяма полифония за да възпроизведе пасажите, които свирите и записвате. Когато правите многопистов запис, тоновете на всеки трак се извличат от уъркстейшъна полифонично. Колкото повече ноти може устройството да поддържа, толкова повече вие ще можете да използвате възможностите на неговия запис.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/korg-krome-73-keyboard-workstation.jpg" /><br />&nbsp;<br />Звуковия набор на повечето<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>уъркстейшъни</strong></a><span>&nbsp;</span>съперничи на този на<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>най-добрите синтезатори</strong></a>. Производителите разбират, че тези устройства ще се използват за композиране и запис, така че те се грижат да ги заредят с масивни<span>&nbsp;</span><strong>звукови библиотеки</strong>. Обикновено вие ще намерите огромни ресурси от инструменти, като пиана, китари, духови инструменти, струнни инструменти, барабани и други. Това разбирасе предполага от самосебе си, че<span>&nbsp;</span><strong>уъркстейшъна се явява studio-in-a-box</strong>.<br />Свързаността с компютър се явява една от много важните функции, които трябва да притежава уъркстейшъна, тъй като ви позволява лесно да синхронизирате инструмента с компютърно базираните софтуери за запис. Повечето уъркстейшъни пристигат с<span>&nbsp;</span><strong>вграден MIDI и/или USB порт</strong>. Някой включват също и<span>&nbsp;</span><strong>mLAN интерфейс</strong>, който трансферира MIDI и аудио информацията до и от други устройства във вашата звукозаписна мрежа с помощта на FireWire кабел.<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html">Уъркстейшъните</a><span>&nbsp;</span>обикновенно имат аудио входове, позволяващи да записвате директно от различни инструменти.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/yamaha-motif-xf-music-production-system.jpg" /></p> <p><strong>Падовете</strong><span>&nbsp;</span>са ценна функция, ако искате бърз достъп до звуци и семпли. Хип-хоп и модерните R&amp;B продуценти ги използват, за да правят бързо и лесно своите бийтове.</p> <p>Някой уъркстейшъни включват и<span>&nbsp;</span><strong>семплер</strong>. Наличието на семплер означава, че вие можете директно да вкарвате всякакви дигитализирани звуци, които си представите и да ги използвате във вашата музика - фукция която си заслужава, ако обичате да експериментирате със звуци извън царството на стандартните инструменти.<br /><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html">Уъркстейшъните</a><span>&nbsp;</span>са мощен инструмент в ръцете на музиканти с опит в звукозаписа. В случай, че купувате уъркстейшън като свой първи инструмент, той може да се окаже малко над възможностите ви.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <h1>Аранжори</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Ако уъркстейшините могат да бъдат разглеждани като студио,<span>&nbsp;</span><a href="https://gemamusic.net/category/185/profesionalni-aranzhori.html"><strong>арнжорите</strong></a><a href="https://gemamusic.net/category/185/profesionalni-aranzhori.html"><span>&nbsp;</span></a>могат да бъдат смятани за партньори на авторите на песни. Аранжорите са портативни клавири с професионални звукови процесори и набор от инструменти за композиране улесняващи процеса на композиране на песни. Понякога съпоставяйки ги с инструмент оркестър, аранжорите предоставят &nbsp;звуците и фунциите необходими за реализирането на една идея и превръщането и в завършена песен.<span>&nbsp;</span><a href="https://gemamusic.net/category/185/profesionalni-aranzhori.html"><strong>Аранжорите</strong></a><span>&nbsp;</span>също така са мощни инструменти за изпълнения на живо, и често са предпочитания инструмент за соло изпълнители.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/korg-pa600qt-arranger-keyboard-top-view.jpg" /></p> <p>Въпреки, че повечето аранжори разполагат с богат набор от звуци, той не може да се сравнява с този при уъркстейшъните. Аранжорите предлагат добър подбор на основни звуци като барабани, пиано, орган, тромпет и други от които ще имате нужда за изпълнения на живо.<br />Аранжорите разполагат с известно количество<span>&nbsp;</span><strong>стилове</strong><span>&nbsp;</span>(<strong>бек акомпанименти</strong>), които ще ви помогнат да приспособите инструмента към конкретните ви нужди и стил музика. Това означава, че вие може да включите вашите акорди, след което да изберете стила &nbsp;и вие вече разполагате с усещане за джаз, рок, латино звучене с цял оркестър зад гърба си. Това е страхотна възможност, както за композитори, така и за изпълнители на живо.<br />Аранжорите също така могат да са мощен<span>&nbsp;</span><strong>инструмент за учене</strong>, като ви запознават с звученето и модела на различни стилове музика. Тъй като те са много по автоматизирани в сравнение с уъркстейшъните, аранжорите ще ви помогнат да работите над определен стил, за да разберете напълно всички негови елементи.</p> <p><em><strong>Ако уъркстейшъните и аранжорите са леки автомобили, то първите ще имат ръчна скоростна кутия, а вторите автоматична.&nbsp;</strong></em></p> <p>&nbsp;</p> <h1>Орган</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Всеки, който е влачил по концерти класически орган Hammond B3 и неговите тежки Leslie говорители знае каква херния може да му докара това. Добрата новина за органистите е, че модерните<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>електричеки органи</strong></a><span>&nbsp;</span>могат да възпроизвеждат ретро звука на старите Hammonds и Wurlitzers без да ви докарат дископатия. Най-добрите съвременни органи &nbsp;повтарят фините нюанси на старата школа органи чак до звука на щракането на клавишите! Повечето органи в наши дни използват дигитално моделиране, но включват и контролери (<strong>drawbars</strong>) както при класическите органи за промяна на звука.<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/185/sintezatori.html"><strong>Дигиталните органи</strong></a><span>&nbsp;</span>също притежават допълнителни функции като ефекти, пич бендер и колело за модулация, както и MIDI съвместимост.</p> <p>&nbsp;</p> <h1>MIDI клавиатури</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Преди да купите<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/187/midi-klaviaturi.html"><strong>MIDI клавиатура</strong></a><span>&nbsp;</span>е много важно да определите, какво точно бихте искали да правите с нея и колко контроли са ви необходими. Тъй като<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/187/midi-klaviaturi.html"><strong>MIDI контролерите</strong></a><span>&nbsp;</span>имат различна формати, най-често срещаните са с клавиши. Миди клавиатурите &nbsp;могат да имат различна бройка клавиши и различни характеристики като динамика (клавишите реагират на бързината и силата с която се натискат), тежест (от синтезаторна до пианистична клавиатура) и<span>&nbsp;</span><strong>aftertouch</strong><span>&nbsp;</span>(функция, която позволява допълни ефекти като вибрато или легато)&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/novation-launchkey-midi-controller.jpg" /></p> <p>&nbsp;</p> <h1>Миди контролери</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Не всички<span>&nbsp;</span><strong><a href="http://gemamusic.net/category/187/midi-klaviaturi.html">MIDI контролери</a></strong><span>&nbsp;</span>имат клавиши. Те се правят в различни формати включващи падове, &nbsp;контролни повърхности (например за контролиране на софтуерни миксери) духови контролери и комбинирани контролери с копчета, бутони и плъзгачи. Първия въпрос, който трябва да си зададете е:</p> <ul> <li><strong>Какво ще контролирам?</strong></li> </ul> <p>Отговора на този въпрос до голяма степен ще определи<span>&nbsp;</span><strong>типа на контролера,&nbsp;</strong>от който се нуждаете, и какви допълнителни функционалности и контролери трябва да ви предложи. Например, ако планирате да извършвате повече synth работа &nbsp;(със софтуерен синтезатор като Reason например) вие бихте искали миди контролер с клавиши. Със силата, която софтуерните синтезатори, секвенсери, и програми за запис предлагат в наши дни, много музиканти се насочват към по-стабилна компютърна конфигурация &nbsp;с<span>&nbsp;</span><a href="http://gemamusic.net/category/187/midi-klaviaturi.html"><strong>цялостен MIDI контролер</strong></a>.</p> <p><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/native-instruments-maschine-mk2-controller.jpg" /></p>

Сравнение на продукти