Меню
Меню
Как да изберем първата си китара?

17.08.2022 11:30:27

Как да изберем първата си китара?

Следващите ключови въпроси са от решаващо значение при избора на подходящ инструмент, особено, ако става въпрос за избор на първа китара за вашето дете. Като родители вие носите голяма отговорност за успехите и провалите на вашите деца. Изборът на подходящ вид, размер и настройка на инструмента са много важни за добрият старт и гарантиране на успех при реализиране на музикалните ви желания.

Най-важното е да изберете китара, за която сте сигурни, че е напълно проверена и настроена за лесно и удобно свирене.

Един от най-важните въпроси е свързан с качеството и удобството. Винаги се интересувайте, какво е направено в съответния инструмент за подобряване на неговото качество и удобство. Няма по-голяма спирачка за бързия напредък и усвояването на правилните техники на свирене от некачествен или лошо настроен инструмент.

Много хора погрешно купуват евтина акустична китара, когато всъщност имат нужда от електрическа китара. Често те се страхуват, че те или техните деца няма да са постоянни и скоро ще се откажат. Този подход е равносилен на закупването на гаранция за неуспех. Евтино изработените акустични китари почти сигурно ще ви накарат скоро да се откажете. Те са трудни за свирене, а и качеството на постигнатите резултати ще е много далеч от очакванията ви.

Също така, техническия подход при усвояване на електрическаакустична или класическа китара е много различен. Наученото за акустична китара не винаги е приложимо при електрическата. Следващия, път когато отидете на концерт или гледате видео с любимата си банда или изпълнител, обърнете внимание, че техниката с която се свири на електрическа китара и на акустична китара не е еднаква.

Акордите, нотите и гамите може да изглеждат еднакви, но подхода за изсвирването им е различен.

Изберете типа на китарата, на която бихте имали най-голямо желание да свирите.

Каква китара да купя: електрическа или акустична?

 • Изберете тази китара, на която вие искате да свирите.
 • Преценете каква сума сте готови да отделите
 • Най-удобната за свирене китара е тази, на която най-много бихте се радвали да се учите
 • Електрическите китари са физически малко по-лесни за свирене.
 • Акустичните китари имат по-тежки струни, които изискват малко по-твърдо свирене с перо.
 • С течение на времето естествено може да промените желанието си да свирите и на друг тип китара
 • Най-важното е, избирайте китара, която е напълно пригодена за лесно свирене.

Каква китара да избера: с найлонови или метални струни?

 • Изберете китара, която отразява музикалните ви интереси
 • Китарите с найлонови струни (Класически китари) най-често се използват за класическа или фолклорна (народна) музика
 • Китарите с метални струни (Акустични китари) най-често се използват за рок, кънтри, както и за повечето други стилове
 • Независимо каква ще изберете, всяка нова китара трябва да бъде настроена
 • И при двата вида китари (с найлонови и с метални струни) в началото пръстите ви ще се разранят и в последствие ще загрубеят
 • Двата вида струни не са взаимно заменяеми! Това означава, че не можете да сложите метални струни на китара с найлонови струни (Класическа китара), както не можете да сложите пластмасови струни на китара с метални струни (Акустична китара), защото освен, че няма да звучи добре, може да повредите инструмента.
 • Китарите с найлонови струни се налага да бъдат настройвани по-често.

Как да избера китара с правилен размер?

Избора на правилен размер китара е особено важно при децата. Ако китарата е прекалено голяма за детето това ще го затрудни много за постигане на правилните позиции на лявата и дясната ръка.

Ако ръката и рамото са на едно ниво, свиренето ще е некомфортно, дори болезнено за детето.

Достигането на първо прагче представлява най-голямото техническо неудобство, защото мускулите им са вече опънати, което затруднява правилното движение на ръстите върху грифа. Като цяло, за възрастните са удобни китари с пълен размер.

Кой размер китара е най-подходящ за моето дете?

Таблицата по-долу ще ви помогне да изберете правилния размер китара за вашето дете. Важно е да се отбележи, че размерът на китара е само един от компонентите, който прави китарата лесна за свирене за вашето дете.

Възраст 4-6:

Възраст 5-8:

Възраст 8 – 11:

Възраст 11 + :

Защо правилния размер може да варира?

Ако детето ви е по-малко от средната височина за неговата / нейната възраст, вземе решение да спре в рамките на възрастовата група, както е посочено в таблицата.

Ако вашето дете е на прага на две групи, използвайте неговия / нейния относителен размер да се определи коя възрастова група да остане.

Например, ако вашето 9-годишно дете е по-дребно от връстниците си, изберете от 6-9 година група.

Ако детето ви е над средната височина, помислете за преминаване към следващата възрастова група, особено ако детето ви е на прага. В този случай, за 9-годишно дете ще е добре с китара от 9-12 години.

Не слугувайте на марките!

Повечето големи марки се конкурират с по-малките за по-добри позиции в средния пазарен сегмент и инструментите за начинаещи. По-малките фирми разчитат по-малко на реклама в медиите и повече на качеството и дилърската подкрепа изразяваща се в компетентност и качествено консултиране при избор на продукт. Тези компании могат дори да предложат по-добри инструменти на по-добра от водещите марки цена. В много случай вие не плащате за качество а само за марката. А марка на китарата не ви гарантира, че ще бъдете по-добър китарист.

Много известни марки предоставят безплатни мостри на известни имена за записването на видеоклипове или заснемането на филми с включени сцени на концерти. Това е много ефективен маркетингов инструмент, тъй като феновете, които свирят на китара или искат да започнат да свирят асоциират марката с името на любимите си изпълнители, без да осъзнават, че скъпите инструменти не са им необходими в началото на тяхното обучение.

Избирайте китари с цвят и финиш, който харесвате.

Притежаването на китара, която не само свири и звучи добре, но също така и ви харесва визуално може да допринесе много за вашата мотивация да свирите и да се упражнявате повече.

Не забравяйте да включите в комплекта електронен тунер когато си поръчвате китара.

Дигиталния тунер е толкова важен, колкото перцето и струните за вашата китара. Поддържането на китарата настроена е важно, защото китарите са произведени и настроени, за да издържат напрежението на стандартната настройка произвеждаща най-добрия музикален тон. Ако китарата е настроена твърде високо, допълнителното напрежение може да повреди вашия инструмент или най-малкото да скъса струните.

Прекомерното  ще доведе до изкривяване на грифа и появата на “бъждене” на струните.

Това обикновено може да се поправи след правилна настройка на китарата.

Дигиталният тунер допринася за развитието на слуха.

Може би, едно от най-големите преимущества на дигиталния тунер е това, че ви позволява много по-бързо да развиете своя музикален слух отколкото настройването на китарата "по слух". Също така дигиталния тунер спестява много време и нерви, така че да останете фокусирани върху музиката си.

Да се научите да настройвате вашата китара по слух е поредица от проби и грешки, поради простата причина, че ухото ви не е тренирано да разпознава леките отклонения в процеса на настройката. Често в началото китарата ще ви изглежда добре настроена, когато всъщност тя не е. Може дори дълго време да не настройвате вашата китара защото тя ви звучи ОК. Това значително ще забави развитието на музикалния ви слух, тъй като вие привиквате с фалшиво настроения инструмент.

Използването на тунер ви помага да настройвате точно китарата си и в последствие много лесно да забелязвате малките отклонения от перфектната настройка.

И не забравяйте, за да се научите да свирите любимите си парчета на китара, най-важното е да се забавлявате и да имате търпение.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Техника

Как да изберем първата си китара?

Цигулка за начинаещи

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis n 2022-08-24T14:05:11+03:00 Как да изберем първата си китара?

<p><span><a href="http://gemamusic.net/category/131/kitari-i-strunni.html"><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/_anatomy.png" /></a>Следващите ключови въпроси са от решаващо значение при избора на подходящ инструмент, особено, ако става въпрос за избор на първа китара за вашето дете. Като родители вие носите голяма отговорност за успехите и провалите на вашите деца. Изборът на подходящ вид, размер и настройка на инструмента са много важни за добрият старт и гарантиране на успех при реализиране на музикалните ви желания.</span></p> <p><span><strong>Най-важното е да изберете китара, за която сте сигурни, че е напълно проверена и настроена за лесно и удобно свирене.</strong></span></p> <p><span>Един от най-важните въпроси е свързан с качеството и удобството. Винаги се интересувайте, какво е направено в съответния инструмент за подобряване на неговото качество и удобство. Няма по-голяма спирачка за бързия напредък и усвояването на правилните техники на свирене от некачествен или лошо настроен инструмент.</span></p> <p><span>Много хора погрешно купуват евтина&nbsp;<strong><a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">акустична китара</a></strong>, когато всъщност имат нужда от&nbsp;<strong><a href="http://gemamusic.net/category/189/elektricheski-kitari.html">електрическа китара</a></strong>. Често те се страхуват, че те или техните деца няма да са постоянни и скоро ще се откажат. Този подход е равносилен на закупването на гаранция за неуспех. Евтино изработените&nbsp;<strong><a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">акустични китари</a></strong>&nbsp;почти сигурно ще ви накарат скоро да се откажете. Те са трудни за свирене, а и качеството на постигнатите резултати ще е много далеч от очакванията ви.</span></p> <p><span>Също така, техническия подход при усвояване на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/189/elektricheski-kitari.html">електрическа</a>,&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">акустична</a>&nbsp;или&nbsp;<strong><a href="http://gemamusic.net/category/192/klasicheski-kitari.html">класическа китара</a></strong>&nbsp;е много различен. Наученото за&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">акустична китара</a>&nbsp;не винаги е приложимо при&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/189/elektricheski-kitari.html">електрическата</a>. Следващия, път когато отидете на концерт или гледате видео с любимата си банда или изпълнител, обърнете внимание, че техниката с която се свири на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/189/elektricheski-kitari.html">електрическа китара</a>&nbsp;и на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">акустична китара</a>&nbsp;не е еднаква.</span></p> <p><span>Акордите, нотите и гамите може да изглеждат еднакви, но подхода за изсвирването им е различен.</span></p> <p><span><em>Изберете типа на китарата, на която бихте имали най-голямо желание да свирите.</em></span></p> <p><span><a href="http://gemamusic.net/category/131/kitari-i-strunni.html"><strong><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/blog-steel-vs-nylon.jpg" /></strong></a></span></p> <p><span><strong>Каква китара да купя: електрическа или акустична?</strong></span></p> <ul> <li><span>Изберете тази китара, на която вие искате да свирите.</span></li> <li><span>Преценете каква сума сте готови да отделите</span></li> <li><span>Най-удобната за свирене китара е тази, на която най-много бихте се радвали да се учите</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/189/elektricheski-kitari.html">Електрическите китари</a>&nbsp;са физически малко по-лесни за свирене.</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">Акустичните китари</a>&nbsp;имат по-тежки струни, които изискват малко по-твърдо свирене с перо.</span></li> <li><span>С течение на времето естествено може да промените желанието си да свирите и на друг тип китара</span></li> <li><span>Най-важното е, избирайте китара, която е напълно пригодена за лесно свирене.</span></li> </ul> <p><span><strong>Каква китара да избера: с найлонови или метални струни?</strong></span></p> <ul> <li><span>Изберете китара, която отразява музикалните ви интереси</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/192/klasicheski-kitari.html">Китарите с найлонови струни</a>&nbsp;(<a href="http://gemamusic.net/category/192/klasicheski-kitari.html">Класически китари</a>) най-често се използват за класическа или фолклорна (народна) музика</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">Китарите с метални струни</a>&nbsp;(<a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">Акустични китари</a>) най-често се използват за рок, кънтри, както и за повечето други стилове</span></li> <li><span>Независимо каква ще изберете, всяка нова китара трябва да бъде настроена</span></li> <li><span>И при двата вида китари (с найлонови и с метални струни) в началото пръстите ви ще се разранят и в последствие ще загрубеят</span></li> <li><span>Двата вида струни не са взаимно заменяеми! Това означава, че не можете да сложите метални струни на китара с найлонови струни (Класическа китара), както не можете да сложите пластмасови струни на китара с метални струни (Акустична китара), защото освен, че няма да звучи добре, може да повредите инструмента.</span></li> <li><span>Китарите с найлонови струни се налага да бъдат настройвани по-често.</span></li> </ul> <p><span><strong>Как да избера китара с правилен размер?</strong></span></p> <p><span>Избора на правилен размер китара е особено важно при децата. Ако китарата е прекалено голяма за детето това ще го затрудни много за постигане на правилните позиции на лявата и дясната ръка.</span></p> <p><span>Ако ръката и рамото са на едно ниво, свиренето ще е некомфортно, дори болезнено за детето.</span></p> <p><span>Достигането на първо прагче представлява най-голямото техническо неудобство, защото мускулите им са вече опънати, което затруднява правилното движение на ръстите върху грифа. Като цяло, за възрастните са удобни китари с пълен размер.</span></p> <p><span><strong>Кой размер китара е най-подходящ за моето дете?</strong></span></p> <p><span>Таблицата по-долу ще ви помогне да изберете правилния размер китара за вашето дете. Важно е да се отбележи, че размерът на китара е само един от компонентите, който прави китарата лесна за свирене за вашето дете.</span></p> <p><span><a href="http://gemamusic.net/category/192/klasicheski-kitari.html"><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B81%5B1%5D.jpg" /></a>Възраст 4-6:</span></p> <ul> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/227/kitari-za-detsa.html">Акустична китара</a>&nbsp;30" (Размер 1/4)</span></li> </ul> <p><span>Възраст 5-8:</span></p> <ul> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/227/kitari-za-detsa.html">Акустична китара</a>&nbsp;34" &frac34; (Размер 1/2)</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/227/kitari-za-detsa.html">Класическа китара&nbsp;</a>34" &frac34; (Размер 1/2)</span></li> </ul> <p><span>Възраст 8 &ndash; 11:</span></p> <ul> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/227/kitari-za-detsa.html">Акустична китара</a>&nbsp;36" (Размер 3/4)</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/227/kitari-za-detsa.html">Класическа китара</a>&nbsp;36" (Размер 3/4)</span></li> </ul> <p><span>Възраст 11 +&nbsp;:</span></p> <ul> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/190/akustichni-kitari.html">Акустична китара</a>&nbsp;41" (Размер 4/4)</span></li> <li><span><a href="http://gemamusic.net/category/192/klasicheski-kitari.html">Класическа китара</a>&nbsp;39" (Размер 4/4)</span></li> </ul> <p><span><em>Защо правилния размер може да варира?</em></span></p> <p><span>Ако детето ви е по-малко от средната височина за неговата / нейната възраст, вземе решение да спре в рамките на възрастовата група, както е посочено в таблицата.</span></p> <p><span>Ако вашето дете е на прага на две групи, използвайте неговия / нейния относителен размер да се определи коя възрастова група да остане.</span></p> <p><span>Например, ако вашето 9-годишно дете е по-дребно от връстниците си, изберете от 6-9 година група.</span></p> <p><span>Ако детето ви е над средната височина, помислете&nbsp;за преминаване към следващата възрастова група, особено ако детето ви е на прага. В този случай, за 9-годишно дете ще е добре с китара от 9-12 години.</span></p> <p><span><strong>Не слугувайте на марките!</strong></span></p> <p><span>Повечето големи марки се конкурират с по-малките за по-добри позиции&nbsp;в средния пазарен сегмент и инструментите за начинаещи. По-малките фирми разчитат по-малко на реклама в медиите и повече на качеството и дилърската подкрепа изразяваща се в компетентност и качествено консултиране при избор на продукт. Тези компании могат дори да предложат по-добри инструменти на по-добра от водещите марки цена. В много случай вие не плащате за качество а само за марката. А марка на китарата не ви гарантира, че ще бъдете по-добър китарист.</span></p> <p><span>Много известни марки предоставят безплатни мостри на известни имена за записването на видеоклипове или заснемането на филми с включени сцени на концерти. Това е много ефективен маркетингов инструмент, тъй като феновете, които свирят на китара или искат да започнат да свирят асоциират марката с името на любимите си изпълнители, без да осъзнават, че скъпите инструменти не са им необходими в началото на тяхното обучение.</span></p> <p><span><strong>Избирайте китари с цвят и финиш, който харесвате.</strong></span></p> <p><span>Притежаването на китара, която не само свири и звучи добре, но също така и ви харесва визуално може да допринесе много за вашата мотивация да свирите и да се упражнявате повече.</span></p> <p><span><strong>Не забравяйте да включите в комплекта електронен тунер когато си поръчвате китара.</strong></span></p> <p><span><a href="http://gemamusic.net/category/199/tuneri.html">Дигиталния тунер</a>&nbsp;е толкова важен, колкото перцето и струните за вашата китара. Поддържането на китарата настроена е важно, защото китарите са произведени и настроени, за да издържат напрежението на стандартната настройка произвеждаща най-добрия музикален тон. Ако китарата е настроена твърде високо, допълнителното напрежение може да повреди вашия инструмент или най-малкото да скъса струните.</span></p> <p><span>Прекомерното &nbsp;ще доведе до изкривяване на грифа и появата на &ldquo;бъждене&rdquo; на струните.</span></p> <p><span>Това обикновено може да се поправи след правилна настройка на китарата.</span></p> <p><span><a href="http://gemamusic.net/category/199/tuneri.html">Дигиталният тунер</a>&nbsp;допринася за развитието на слуха.</span></p> <p><span>Може би, едно от най-големите преимущества на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/199/tuneri.html">дигиталния тунер</a>&nbsp;е това, че ви позволява много по-бързо да развиете своя музикален слух отколкото настройването на китарата "по слух". Също така&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/199/tuneri.html">дигиталния тунер</a>&nbsp;спестява много време и нерви, така че да останете фокусирани върху музиката си.</span></p> <p><span>Да се научите да настройвате вашата китара по слух е поредица от проби и грешки, поради простата причина, че ухото ви не е тренирано да разпознава леките отклонения в процеса на настройката. Често в началото китарата ще ви изглежда добре настроена, когато всъщност тя не е. Може дори дълго време да не настройвате вашата китара защото тя ви звучи ОК. Това значително ще забави развитието на музикалния ви слух, тъй като вие привиквате с фалшиво настроения инструмент.</span></p> <p><span>Използването на&nbsp;<a href="http://gemamusic.net/category/199/tuneri.html">тунер</a>&nbsp;ви помага да настройвате точно китарата си и в последствие много лесно да забелязвате малките отклонения от перфектната настройка.</span></p> <p><span><strong>И не забравяйте, за да се научите да свирите любимите си парчета на китара, най-важното е да се забавлявате и да имате търпение.</strong></span></p> <p><span><strong><img alt="" src="https://gemamusic.net/userfiles/editor/image/za_final.jpg" /></strong></span></p>

Сравнение на продукти