Безплатна доставка над 100лв.
Музикални инструменти | Озвучителни системи | Аксесоари
Категории

0

Вижте всички статии

Видове духови инструменти

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Духови инструменти
При духовите инструменти е необходим въздух, който създава вибрация, в резултат на което се получава звук. Ето малко повече информация за видовете духови инструменти, както и за някои конкретни инструменти.

 

Видове духови инструменти

 

Духовите инструменти се делят на два основни вида – Дървени и Медни. Всяка група се използва за различна цел и се отличава по механична функция. Класификацията на инструментите се определя от начина, по който се създава звукът. И двете групи духови инструменти използват въздух, но материалите, от които са изработени, създават специфични за всяка група вибрации.

 

Дървени инструменти

 

Дървените духови инструменти  са изработени от дърво или създават звука с помощта на дървена пластинка (платък). Платъкът вибрира, когато въздухът премине през инструмента. Флейтата и Пиколото се класифицират като дървени духови инструменти, защото обикновено са изработени от дърво. Саксофонът също спада към тази група заради дървения платък, въпреки че в по-голямата си част инструментът е изработен от месинг. Обоят, Фаготът, Кларинетът и Бас Кларинетът също са дървени духови инструменти.

Кларинетът  е един от най-популярните дървени духови инструменти на Балканския полуостров, защото се използва за традиционната фолклорна музика на региона. Кларинетите се делят по своя строй - Бе кларинет (Bb), Сол кларинет (G), Ес Кларинет (Es), А кларинет и др. Имат разлики и в системата за свирене - Стара система, Бьом система и др.

 

Медни инструменти

 

При медните духови инструменти  звукът се създава през изработен от метал мундщук. За този тип инструменти обикновено се използват месингови материали с различни покрития, които оказват влияние върху звука. Тук попадат Тромпетът, Корнетът, Тромбонът, Баритонът и Тубата.

Ето малко повече информация за някои конкретни духови инструменти:

 • Тромпет
  Тромпетът е инструмент с дълга и богата история, който се използва най-вече в джаз групите. Вярва се, че е бил използван като средство за изпращане на сигнали в Древен Египет и Гърция.
 • Туба
  Това е най-големият представител в групата на медните инструменти. Въпреки че не се изисква толкова добър капацитет на белите дробове, както при свиренето на тромпет, свиренето на туба създава известни затруднения заради големия размер на инструмента.
 • Кларинет
  Кларинетът е претърпял много промени и нововъведения от създаването си в края на XVII в. до наши дни. Заради големия брой подобрения, през годините са създавани различни видове кларинети.
 • Саксофон
  Саксофонът се използва в джаза и, в сравнение с други музикални инструменти, се смята за по-нов. Изобретен е от белгиеца Адолф Сакс.
 • Хармоника
  Хармониката е инструмент, който се използва в блуса. Тя е лесно преносима и дава много възможности за джем сешъни. Известни изпълнители на хармоника са Сони Бой Уилямсън и Лари Адлър.
 • Корнет
  Тромпетът и корнетът са много сходни, но докато тромпетът обикновено се използва в джаз банди, корнетът се използва в духови оркестри. С тромпетите се постига по-силен звук. Те са с цилиндрична форма, докато корнетите се отличават с конична форма.

 

 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Pita6t
  Акардьона не е ли духов струмент?
  Отговори ›
 • Ижаножа
  Саксофонът не е от семейство медни, а от дървени
  Отговори ›
«1»

МАГАЗИН

гр. София
ул. Будапеща 5

 

Работно време:

понеделник10:00ч.-18:00ч.
вторник        10:00ч.-18:00ч.
сряда           10:00ч.-18:00ч.
четвъртък    10:00ч.-18:00ч.
петък        10:00ч.-18:00ч.
събота       10:00ч.-14:00ч.
неделя Затворено


тел:  02/ 943 94 50
GSM: 0879 832 912

FACEBOOK