Безплатна доставка над 100лв.
Музикални инструменти | Озвучителни системи | Аксесоари
Категории

0

Различните видове китари

Дата: 2014-10-13

Видове китари

 

Китарите се делят на два основни вида – акустични и електрически. Някои модели представляват нещо средно между акустичните и електрическите – за тях са характерни звукът и основният дизайн на първата група, но в същото време тези китари са оборудвани с части, които усилват звука, когато е необходимо. За някои музикални жанрове са по-подходящи едните китари , за други – другите, ето защо много изпълнители съобразяват избора на инструменти с изпълнявания стил или с ефекта, който искат да постигнат.

 

Акустични

 

Акустичните китари са произлезли от азиатски инструменти. Вече стотици години те съществуват в най-различни дизайни и не се нуждаят от електричество, за да изкарат добър звук. Обикновено имат кухо тяло и могат да се изработят от различна дървесина.

 

Класически китари

 

Те са вид акустични китари, с които се постига мек и плътен звук. Основното при тях е използването на найлонови вместо метални струни. Ширината и плоската конструкция на грифа значително улесняват изсвирването на онези акорди, гами и арпеджо, които класическата музика изисква, въпреки че това може да не е много лесно за хора с по-къси пръсти. Звукоизвличането обикновено става чрез издърпване на струните, но при някои музикални стилове се изисква и дрънкане. Някои китари имат допълнителни струни.

 

Акустични бас китари

 

Акустичните бас китари най-често имат четири струни и са настроени по същия начин като електрическите бас китари. Обикновено имат широко тяло и с тях се постига по-топъл, мек и плътен звук. Използват се за акомпанимент в балади, някои видове фюжън и в джаза, въпреки че в повечето случаи се използва контрабас.

 

Електрически

 

За разлика от акустичните китари, при електрическите за създаването на добър звук се използва усилвател. Този тип китари започва да се произвежда през 30-те години на XX в., когато джазът и суингът са много популярни. Първоначално те имали полукухи тела, с които се постигало по-меко звучене, но впоследствие производителите на китари установяват, че плътната конструкция дава по-добри резултати за стиловете, за които хората искат да използват този тип китари.

 

Обикновени електрически китари

 

Подобно на акустичните китари, електрическите също имат шест струни. Основната разлика, която е от помощ за начинаещите китаристи, се състои в това, че струните на електрическата обикновено са разположени по-близо до прагчето и са по-тънки, като по-голяма роля за създаването на звука има усилвателят. По тази причина на китаристите не им се налага да натискат толкова силно, но въпреки това се постига много чист звук. Една от особеностите на тези китари е това, че могат да се създадат специални ефекти. Бийтълс, Ролинг Стоунс, Ерик Клептън и Джими Хендрикс са някои от изпълнителите, чиито песни са се превърнали в символ на широкообхватния звук и притегателна сила на електрическите китари. Днес този тип китари намират приложение в много жанрове като метъл, фънк, R&B, хип-хоп, рап, диско и блус.

 

Електрически бас китари

 

Електрическите бас китари се използват в жанрове като рок, денс, техно, фънк, хип-хоп и рап. С тях се изсвирват ниските тонове, а в по-редки случаи хората ги използват като водеща китара, най-вече в джаза.

 

Електро-акустични китари

 

Този тип комбинира най-доброто от акустичните и електрическите китари и има преобразуватели, микрофони или адаптери, които правят звука по-силен. Не е необходимо обаче да са включени, за да се постигне добър звук. Повечето хора, които избират електро-акустични китари, искат да постигнат звука на акустичните, но в същото време имат нужда от по-силен звук, например защото свирят пред много хора. Подобно на класическите китари, електро-акустичните се използват предимно за класическа музика, но поради това, че могат да се свържат към същите инструменти, към които се свързват електрическите китари, изпълнителите са по-свободни да експериментират с различни ефекти и стилове.

  

МАГАЗИН

гр. София
ул. Будапеща 5

 

Работно време:

понеделник10:00ч.-18:00ч.
вторник        10:00ч.-18:00ч.
сряда           10:00ч.-18:00ч.
четвъртък    10:00ч.-18:00ч.
петък        10:00ч.-18:00ч.
събота       10:00ч.-14:00ч.
неделя Затворено


тел:  02/ 943 94 50
GSM: 0879 832 912

FACEBOOK